Khamis, 12 Ogos 2010

Lawatan ke Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan

Dewan Hassan al-Banna' , MTS Tanah Merah

Salam Dakwah,,

Alhamdulillah, selepas beberapa bulan Badar ditubuhkan di Imtiaz, akhirnya Badar telah berpeluang mengadakan satu lawatan ke Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan.
Secara ringkasnya, kami telah bertolak ke sana pada jam 7.00 pagi dan sampai pada pukul 10.30 pagi. Perjalanan ini telah diiringi beberapa orang ustaz dan ustazah.

Setibanya kami di sana, kami telah disambut oleh Ustaz Mubarak, merangkap ketua warden di sana,
Ustaz Abdullah bersalaman dengan ustaz-ustaz yang menyambut kami.

Sesudah itu, kami telah diiring oleh beberapa orang guru untuk ke bilik perbincangan di Bilik Gerakan.Disambut mesra oleh guru MTS.

Alhamdulillah, kami mendapat sambutan yang sangat baik daripada pihak MTS. Seterusnya, kami dibawa ke bilik gerakan untuk sesi perbincangan.
Sesi perbincangan.

Kami telah megadakan sesi perbinacangan bersama beberapa orang ustaz dan Majlis Perwakilan Pelajar. Jelaslah, kami telah mendapat banyak input-input yang berguna daripada pihak MTS. Apa yang sangat menarik di MTS ini ialah:

-Jadual dan masa hafazannya berbeza dengan IMTIAZ di mana ianya lebih menekankan hafazan berbanding akademik.
-Sistem hafazannya. Kami diperkenalkan dengan al-Quran tulisan tangan di mana pelajar perlu menulis sendiri ayat hafazan al-Quran sebelum sesi tasmi' dengan ustaz.
-Jadual pulang ke rumah juga unik. Pelajar dibenarkan pulang ke rumah sebulan sekali namun dalam masa 4 hari.

Namun, tidak dapat dinafikan terdapat sekelumit kekecewaan kepada ahli Badar IMTIAZ Kuala Berang kerana kami tidak bertukar-tukar maklumat bersama BAKTI MTS. Ini kerana sesi perbinacangan hanyalah berpusat kepada guru.
Justeru, kepada ahli BAKTI MTS, sudi-sudilah berkongsi lebih banyak maklumat dengan Badar supaya ahli Badar IMTIAZ dapat mentrbiyahkan akhlak generasi huffaz di IMTIAZ ini.
"Berdakwah dan Berjuang demi Islam" insyaAllah..
Penyerahan cenderahati IMTIAZ kepada pihak MTS, Mudir MTS, Ustaz Shamsuri

Begitulah sedikit sebanyak maklumat yang dapat kami kongsi. Terima kasih kepada warga MTS yang menerima lawatan kami dengan baik sekali walaupun kami tidak sempat berbincang mahupun bertemu dengan ahli BAKTI MTS. Terima kasih juga untuk majalah yang telah disumbangkan kepada pihak IMTIAZ.

Moga-moga lawatan ini dapat membangkitkan semangat ahli Badar untuk terus menjalankan amar makruf nahi mungkar.